Bülten 2018

Bülten 2018-33 Özel Tüketim Vergisi (1) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Seri No 2

BÜLTEN (2018-33)

ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (I) SAYILI LİSTE UYGULAMA GENEL

TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ

(SERİ NO: 2)

15/02/2018 tarihli ve 30333 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Özel Tüketim Vergisi (I) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğde (Seri No: 2); ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı liste bakımından uygulanmakta olan indirimli vergi uygulamalarında 3 ay olan iade talep süreleri 6 aya çıkartılmış olup,  ÖTV (I) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde yer alan diğer bazı hususlara ilişkin değişiklikler yapılmıştır.

Bu değişiklikler, 2 Seri Nolu Tebliğ bölümleri dikkate alınarak değişmeden önceki bölüme  yer verilmiştir. Bu bölümde  kaldırılan kısımların üzeri çizilmiş, eklenen kısımlar kalın puntolarla yazılmıştır.

MADDE 1 – 5/3/2015 tarihli ve 29286 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Özel Tüketim Vergisi (I) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin “III- İNDİRİMLİ VERGİ UYGULAMALARI VE MÜTESELSİL SORUMLULUK” başlıklı bölümünün “Kamuya Ait Kuruluşların İade Talepleri” başlıklı (B/5.5.4.) ve (B/6.7.4.) alt bölümlerinde yer alan “, belediyeler” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

5. Oto Biodizel ile Harmanlanmış Motorin Teslimleri

5.1. Tanımlar

5.2. Oto Biodizel Üretimi ve Teslimi

5.3. Oto Biodizel ile Motorinin Harmanlanması ve Oto Biodizelli Motorin Teslimi

5.4. ÖTV İadesi Talebi

5.4.1. İade Talep Edebilecekler

5.4.2. İadesi Talep Edilebilecek ÖTV Tutarının Hesaplanması

5.4.3. İadesi Talep Edilebilecek ÖTV Tutarının Hesaplanmasına İlişkin Örnekler

5.5.4. Kamuya Ait Kuruluşların İade Talepleri Genel ve özel bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler ve sermayesinin % 51’i veya daha fazlası bunlara ait olan kuruluşlar ile özelleştirme kapsam ve programına alınmış olup hisselerinin yarısından fazlası yukarıda sayılan kuruluşlara ait olanların iade talepleri, dilekçe ekinde iade için gerekli diğer belgelerin eksiksiz ibrazı üzerine vergi inceleme raporu aranmadan yerine getirilir.

6. Aerosol Üretiminde Kullanılmış L.P.G. Teslimleri

6.1. Tanımlar

6.2. L.P.G. Satın Alma İzin Belgesi Verilmesi

6.3. Kararname Kapsamında L.P.G. Teslim Edebilecek Olanlar, Gerekli Belgeler ve İşlemler

6.4. Dağıtıcıların Üreticilere L.P.G. Teslim

6.5. Üreticilerin L.P.G. İthali ve Kullanımı

6.6. ÖTV İadesi Talebi

6.7. İade Uygulaması

6.7.1. Mahsuben İade Talepleri

6.7.2. Nakden İade Talepleri

6.7.3. Mahsup Sonrası Alacağın Nakden İadesi

6.7.4. Kamuya Ait Kuruluşların İade Talepleri

Genel ve özel bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler ve sermayesinin % 51’i veya daha fazlası bunlara ait olan kuruluşlar ile özelleştirme kapsam ve programına alınmış olup hisselerinin yarısından fazlası yukarıda sayılan kuruluşlara ait olanların iade talepleri, dilekçe ekinde iade için gerekli diğer belgelerin eksiksiz ibrazı üzerine vergi inceleme raporu aranmadan yerine getirilir.

MADDE 2 – Aynı Tebliğin; “III- İNDİRİMLİ VERGİ UYGULAMALARI VE MÜTESELSİL SORUMLULUK” başlıklı bölümünün “İade Talep Edebilecekler” başlıklı (C/1.1.3.) ve (C/1.2.3.) alt bölümlerinin beşinci paragrafına, “Kurul Kararının 2 nci maddesinde” ibaresinden sonra gelmek üzere aşağıdaki parantez içi ibareler eklenmiştir.

1.      İmalatta Kullanılmış (B) Cetvelindeki Malların Teslimleri

1.1.(I) Sayılı Listenin (B) Cetvelindeki Malların Bu Listeye Dâhil Olmayan Malların İmalinde Kullanılması

1.1.1 ÖTV Mükelleflerinin Tesliminde Verginin Beyanı

1.1.2. ÖTV İadesi Talep Edilecek Malların İmalatta Kullanılma Süresi

1.1.3. İade Talep Edebilecekler

Bu uygulama kapsamında “Sanayi Sicil Belgesi”ni haiz alıcı imalatçılar imal ettikleri malların bünyelerinde girdi olarak kullandıkları (sonradan damıtma veya benzeri yöntemlerle ayrıştırılmış olması işlemi dâhil) mallara ilişkin iade talep edebilir.

Bununla birlikte, bahsi geçen imalatçılar tarafından temizlik, test, yağlama ve benzeri amaçlarla imal edilen ürünün bünyesine girmeksizin yardımcı madde veya sarf malzemesi olarak kullanılan mallara ilişkin ödenen ÖTV’nin iadesi talep edilemez.

Diğer taraftan 2012/3792 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki Kararın 1 inci maddesinde Petrol Piyasası Kanununun 2 nci maddesinde yer alan madeni yağ tanımına giren mallar ile bu kapsamda kullanılan diğer malların imal edilmesi halinde bu kapsamdaki imalatlar için bu hükmün uygulanmayacağı belirtilmiştir.

Kararname ile Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan malların; kullanım yerlerine bağlı olarak sanayi sicil belgesini haiz imalatçılar tarafından sanayide girdi olarak kullanılması halinde maliyetlerinin azaltılarak sanayicilerin teşvik edilmesi amacıyla vergi farklılaştırmasına gidilmiştir. Dolayısıyla imalatçıların, imalatlarında kullanmak üzere satın aldıkları ÖTV’ye tabi malların alışlarında ödedikleri ÖTV tutarlarının bu Kararnamede belirlenen tutarı aşan kısımlarının iade edilmesine imkan sağlanmıştır. Ancak Petrol Piyasası Kanununun 2 nci maddesinde tanımlanan madeni yağlar ile madeni yağ imalatı olmamasına rağmen madeni yağ gibi akaryakıta karıştırılması veya doğrudan akaryakıt olarak kullanılması mümkün olan diğer malların imalatları, bu Kararnamenin 1 inci maddesi kapsamı dışındadır.

Buna göre Petrol Piyasası Kanununun 2 nci maddesinde tanımlanan ve EPDK’nın 25/12/2014 tarihli ve 2014/5373 sayılı Kurul Kararının 2 nci maddesinde “(sonraki yıllarda üretimde bulunulan dönemde aynı kapsamda yürürlükte olan “Ham Petrol, Akaryakıt, İhrakiye, Madeni Yağ, Baz Yağ ve Petrolle İlişkili Maddelere Dair Karar”ın ilgili maddesinde ”(sonraki yıllarda üretimde bulunulan dönemde aynı kapsamda yürürlükte olan “Ham Petrol, Akaryakıt, İhrakiye, Madeni Yağ, Baz Yağ ve Petrolle İlişkili Maddelere Dair Karar”ın ilgili maddesinde)” sayılan madeni yağların imalatı ile söz konusu EPDK Kararında madeni yağ olarak sayılmayan ancak akaryakıta karıştırılması veya doğrudan akaryakıt olarak kullanılması mümkün olan diğer malların imalatında girdi olarak kullanılan mallara ilişkin ödenen ÖTV için iade talep edilemez.

1.İmalatta Kullanılmış (B) Cetvelindeki Malların Teslimleri

1.2.(I) Sayılı Listenin (B) Cetvelinde Yer Alan Malların Aynı Cetvelde Yer Alan Malların İmalinde Kullanılması

1.2.1. (B) Cetvelindeki Malların Aynı Cetveldeki Malların İmalinde Kullanılmak Üzere Tesliminde Verginin Beyanı

1.2.2. ÖTV İadesi Talep Edilecek Malların İmalatta Kullanılma Süresi

1.2.3. İade Talep Edebilecekler

Bu uygulama kapsamında “Sanayi Sicil Belgesi”ni haiz alıcı imalatçılar imal ettikleri malların bünyelerinde girdi olarak kullandıkları mallara ilişkin iade talep edebilir.

Bununla birlikte, bahsi geçen imalatçılar tarafından temizlik, test, yağlama ve benzeri amaçlarla imal edilen ürünün bünyesine girmeksizin yardımcı madde veya sarf malzemesi olarak kullanılan mallara ilişkin ödenen ÖTV’nin iadesi talep edilemez.

Diğer taraftan 2012/3792 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki Kararın 2 nci maddesinde Petrol Piyasası Kanununun 2 nci maddesinde yer alan madeni yağ tanımına giren mallar ile bu kapsamda kullanılan diğer malların imal edilmesi halinde bu kapsamdaki imalatlar için bu hükmün uygulanmayacağı belirtilmiştir.

Kararname ile Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan malların; kullanım yerlerine bağlı olarak sanayi sicil belgesini haiz imalatçılar tarafından sanayide girdi olarak kullanılması halinde maliyetlerinin azaltılarak sanayicilerin teşvik edilmesi amacıyla vergi farklılaştırmasına gidilmiştir. Dolayısıyla imalatçıların, imalatlarında kullanmak üzere satın aldıkları ÖTV’ye tabi malların alışlarında ödedikleri ÖTV tutarlarının bu Kararnamede belirlenen tutarı aşan kısımlarının iade edilmesine imkan sağlanmıştır. Ancak Petrol Piyasası Kanununun 2 nci maddesinde tanımlanan madeni yağlar ile madeni yağ imalatı olmamasına rağmen madeni yağ gibi akaryakıta karıştırılması veya doğrudan akaryakıt olarak kullanılması mümkün olan diğer malların imalatları, bu Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamı dışındadır.

Buna göre Petrol Piyasası Kanununun 2 nci maddesinde tanımlanan ve EPDK’nın 25/12/2014 tarihli ve 2014/5373 sayılı Kurul Kararının 2 nci maddesinde “(sonraki yıllarda üretimde bulunulan dönemde aynı kapsamda yürürlükte olan “Ham Petrol, Akaryakıt, İhrakiye, Madeni Yağ, Baz Yağ ve Petrolle İlişkili Maddelere Dair Karar”ın ilgili maddesinde)” sayılan madeni yağların imalatı ile söz konusu EPDK Kararında madeni yağ olarak sayılmayan ancak akaryakıta karıştırılması veya doğrudan akaryakıt olarak kullanılması mümkün olan diğer malların imalatında girdi olarak kullanılan mallara ilişkin ödenen ÖTV için iade talep edilemez.

MADDE 3 – Aynı Tebliğin; “III- İNDİRİMLİ VERGİ UYGULAMALARI VE MÜTESELSİL SORUMLULUK” başlıklı bölümünün “İade Talep Edilecek Vergi Dairesi ve Süresi” başlıklı bölüm aşağıdaki gibi değiştirilmiştir.

6. Aerosol Üretiminde Kullanılmış L.P.G. Teslimleri

6.1. Tanımlar

6.2. L.P.G. Satın Alma İzin Belgesi Verilmesi

6.3. Kararname Kapsamında L.P.G. Teslim Edebilecek Olanlar, Gerekli Belgeler ve İşlemler

6.4. Dağıtıcıların Üreticilere L.P.G. Teslimi

6.5. Üreticilerin L.P.G. İthali ve Kullanımı

6.6. ÖTV İadesi Talebi

6.6.1. İade Talep Edebilecekler

6.6.2. ÖTV İadesi Talep Edilecek L.P.G. nin İmalatta Kullanılma Süresi

6.6.3. İadesi Talep Edilebilecek Vergi Tutarı

a-6.6.4. İade Talep Edilecek Vergi Dairesi ve Süresi

Kararname kapsamındaki L.P.G. nin satın alma veya ithal tarihini takip eden ay başından itibaren 12 ay içerisinde ÖTV’ye tabi olmayan aerosol imalinde kullanılması halinde aynı süre içerisinde KDV (KDV mükellefiyetinin bulunmaması halinde Gelir veya Kurumlar Vergisi) yönünden bağlı bulunulan vergi dairesinden iade talebinde bulunulabilir. Ancak 12 nci ay içerisindeki kullanımlara ilişkin iade talepleri, bu ayı takip eden ay sonuna kadar yapılabilir.

Kararname kapsamındaki L.P.G. nin satın alma tarihini takip eden ay başından itibaren 12 ay içerisinde ÖTV’ye tabi olan aerosol imalinde kullanılması halinde ise üretilen aerosolün vergisinin beyan dönemini takip eden ay başından itibaren üç ayüretilen aerosolün vergisinin beyan dönemini takip eden ay başından itibaren altı ay” içerisinde KDV (KDV mükellefiyetinin bulunmaması halinde Gelir veya Kurumlar Vergisi) yönünden bağlı olunan vergi dairesinden iade talebinde bulunulabilir.

Bu süreler geçtikten sonra iade talep edilemez. Bu talepler yukarıdaki süreler göz önünde bulundurularak söz konusu malın ÖTV’ye tabi olmayan aerosol üretiminde kullanımında bu kullanımı takip eden, ÖTV’ye tabi olan aerosol üretiminde kullanımında ise üretilen aerosolün beyan dönemini takip eden ay başından itibaren en az birer aylık dönemler itibariyle yapılabilir.

Örnek 1: Aerosol üreticisi (A) tarafından 1/11/2014 tarihinde ÖTV’ye tabi olmayan aerosol üretiminde kullanılmak üzere ithal edilen 1.000 kg L.P.G. nin 500 kg’lik kısmı 2014 yılı Aralık ayı, kalan 500 kg’lik kısmı ise 2015 yılı Kasım ayı içerisinde bu malın imalatında kullanılmıştır.

Buna göre, 2014 yılı Aralık ayında imalatta kullanılan 500 kg L.P.G. için 1/1/2015 tarihinden 30/11/2015 tarihine kadar iade talep edilebilir. 2015 yılı Kasım ayı içerisindeki imalat bu uygulamanın (6.6.2) bölümünde belirtilen sürenin son ayı içerisinde gerçekleştirildiğinden, bu imalata ilişkin iade talebi ise 31/12/2015 tarihine kadar yapılabilir.

Örnek 2: Aerosol üreticisi (B) tarafından 1/11/2014 tarihinde ÖTV’ye tabi olan aerosol üretiminde kullanılmak üzere yurt içinden ÖTV’si ödenerek satın alınan 2.000 kg L.P.G. nin 1.000 kg’lik kısmı 2014 yılı Aralık ayı, kalan 1.000 kg’lik kısmı ise 2015 yılının Şubat ayı içerisinde bu malın imalatında kullanılmıştır. Aralık ayında imal edilen aerosol 10/1/2015 tarihinde, Şubat ayında imal edilen aerosol ise 25/3/2015 tarihinde teslim edilerek bu teslimlere ilişkin ÖTV de (IV) sayılı liste ÖTV beyannamesi ile beyan edilerek ödenmiştir.

Buna göre, 2015 yılı Ocak ayında teslim edilen aerosolün imalatına ilişkin olarak bu malın vergisinin beyan dönemini takip eden ay başı olan 1/3/2015 tarihinden 31/5/2015 tarihine kadar; Mart ayında teslim edilen aerosolün imalatına ilişkin olarak ise bu malın vergisinin beyan dönemini takip eden ay başı olan 1/5/2015 tarihinden 31/7/2015 tarihine kadar iade talep edilebilir.

“Örnek 2: Aerosol üreticisi (B) tarafından 1/11/2017 tarihinde ÖTV’ye tabi olan aerosol üretiminde kullanılmak üzere yurt içinden ÖTV’si ödenerek satın alınan 2.000 kg L.P.G.’nin 1.000 kg’lik kısmı 2017 yılı Aralık ayı, kalan 1.000 kg’lik kısmı ise 2018 yılının Şubat ayı içerisinde bu malın imalatında kullanılmıştır. Aralık ayında imal edilen aerosol 10/3/2018 tarihinde, Şubat ayında imal edilen aerosol ise 25/4/2018 tarihinde teslim edilmiş ve bu teslimlere ilişkin ÖTV (IV) sayılı liste ÖTV beyannamesi ile beyan edilerek ödenmiştir.

Buna göre, 2018 yılı Mart ayında teslim edilen aerosolün imalatına ilişkin olarak bu malın vergisinin beyan dönemini takip eden ay başı olan 1/5/2018 tarihinden 31/10/2018 tarihine kadar; Nisan ayında teslim edilen aerosolünimalatına ilişkin olarak ise bu malın vergisinin beyan dönemini takip eden ay başı olan 1/6/2018 tarihinden 30/11/2018 tarihine kadar iade talep edilebilir.”

b) (C/1.2.5.) alt bölümünde yer alan “imal ettikleri malın teslimine ilişkin verginin beyan dönemini takip eden ay başından itibaren üç ay”  ibaresi  “imal ettikleri malın teslimine ilişkin verginin beyan dönemini takip eden ay başından itibaren altı ay” şeklinde ve bu alt bölümde yer alan “Örnek 1” ve “Örnek 2” aşağıdaki şekilde,

1.      İmalatta Kullanılmış (B) Cetvelindeki Malların Teslimleri

1.2. (I) Sayılı Listenin (B) Cetvelinde Yer Alan Malların Aynı Cetvelde Yer Alan Malların İmalinde Kullanılması

1.2.1.      (B) Cetvelindeki Malların Aynı Cetveldeki Malların İmalinde Kullanılmak Üzere Tesliminde Verginin Beyanı

1.2.2.      1.2.2. ÖTV İadesi Talep Edilecek Malların İmalatta Kullanılma Süresi

1.2.3.      1.2.3. İade Talep Edebilecekler

1.2.4. İadesi Talep Edilebilecek Vergi Tutarı

1.2.5. İade Talep Edilecek Vergi Dairesi ve Süresi

ÖTV mükelleflerinden bu uygulama kapsamında kullanılmak üzere mal satın alan imalatçılar, bu mallardan imal ettikleri malın teslimine ilişkin verginin beyan dönemini takip eden ay başından itibaren üç ayimal ettikleri malın teslimine ilişkin verginin beyan dönemini takip eden ay başından itibaren altı ay” içerisinde KDV (KDV mükellefiyetinin bulunmaması halinde Gelir veya Kurumlar Vergisi) yönünden bağlı bulunulan vergi dairesinden iade talebinde bulunabilir. Bu süre geçtikten sonra iade talep edilemez. Bu talepler, yukarıdaki süreler göz önünde bulundurularak, satılan malların imalatında kullanılan malların iadesi talep edilebilecek vergisi için beyan dönemini takip eden ay başından itibaren en az birer aylık dönemler itibariyle yapılabilir.

Örnek 1: 10/10/2012 tarihinde ÖTV’si ödenerek satın alınan 1.000 Kg. solvent türü white spirit isimli malın 200 Kg.’si Ekim ayı içerisinde ticari ismi tiner olan ÖTV’ye tabi malın imalatında kullanılmıştır. İmal edilen tinerin tamamı 13/11/2012 tarihinde teslim edilmiş ve buna ilişkin ÖTV ilgili vergilendirme döneminde beyan edilerek ödenmiştir.

Buna göre teslim edilen tinerin imalatında kullanılan mala ilişkin iadesi talep edilebilecek vergi için 1/12/2012 tarihinden 28/2/2013 tarihine kadar ilgili vergi dairesine başvurulabilir.

Örnek 2: 10/10/2012 tarihinde ÖTV’si ödenerek satın alınan 1.000 Kg. solvent türü toluen isimli malın 500 Kg.’si Kasım ayı, kalan 500 Kg.’si ise Aralık ayı içerisinde ticari ismi tiner olan ÖTV’ye tabi malın imalatında kullanılmıştır. Bu mallar kullanılarak imal edilen tinerin yarısı 10/1/2013 tarihinde kalan yarısı ise 25/2/2013 tarihinde teslim edilerek bu teslimlere ilişkin ÖTV ilgili vergilendirme döneminde beyan edilmiştir.

Buna göre Ocak ayında teslim edilen tinerin imalatında kullanılan mala ilişkin iadesi talep edilebilecek vergi için 1/2/2013 tarihinden 30/4/2013 tarihine kadar; Şubat ayında teslim edilen tinerin imalatında kullanılan mala ilişkin iadesi talep edilebilecek vergi için ise 1/4/2013 tarihinden 30/6/2013 tarihine kadar ilgili vergi dairesine başvurulabilir.

“Örnek 1: 1/1/2018 tarihinde ÖTV’si ödenerek satın alınan 1.000 Kg. solvent türü white spirit isimli malın 200 Kg.’si Şubat ayı içerisinde ticari ismi tiner olan ÖTV’ye tabi malın imalatında kullanılmıştır. İmal edilen tinerin tamamı 13/6/2018 tarihinde teslim edilmiş ve buna ilişkin ÖTV ilgili vergilendirme döneminde beyan edilerek ödenmiştir.

Buna göre, teslim edilen tinerin imalatında kullanılan mala ilişkin iadesi talep edilebilecek vergi için 1/7/2018tarihinden 31/12/2018 tarihine kadar ilgili vergi dairesine başvurulabilir.

Örnek 2: 1/1/2018 tarihinde ÖTV’si ödenerek satın alınan 1.000 Kg. solvent türü toluen isimli malın 500 Kg.’si Mart ayı, kalan 500 Kg.’si ise Kasım ayı içerisinde ticari ismi tiner olan ÖTV’ye tabi malın imalatında kullanılmıştır. Bu mallar kullanılarak imal edilen tinerin yarısı 10/5/2018 tarihinde kalan yarısı ise 25/7/2018 tarihinde teslim edilerek bu teslimlere ilişkin ÖTV ilgili vergilendirme döneminde beyan edilmiştir.

Buna göre, Mayıs ayında teslim edilen tinerin imalatında kullanılan mala ilişkin iadesi talep edilebilecek vergi için 1/6/2018 tarihinden 30/11/2018 tarihine kadar; Temmuz ayında teslim edilen tinerin imalatında kullanılan mala ilişkin iadesi talep edilebilecek vergi için ise 1/9/2018 tarihinden 28/2/2019 tarihine kadar ilgili vergi dairesine başvurulabilir.

c) (C/1.3.5.) alt bölümünde yer alan “ihracatın gerçekleştiği tarihi takip eden ay başından itibaren üç ay”  ibaresi  “ihracatın gerçekleştiği tarihi takip eden ay başından itibaren altı ay” şeklinde ve bu alt bölümde yer alan “Örnek 1” ve “Örnek 2” aşağıdaki şekilde

1.3. Baz Yağların İhracata Konu Edilecek Madeni Yağ veya Yağlama Müstahzarı İmalinde Kullanılması

1.3.1.      ÖTV Mükelleflerinin Baz Yağ Tesliminde Verginin Beyanı

1.3.2.      ÖTV İadesi Talep Edilecek Baz Yağların İmalatta Kullanılma ve İmal Edilen Malların Teslim Süresi

1.3.3.      İade Talep Edebilecekler

1.3.4.      İadesi Talep Edilebilecek Vergi Tutarı

1.3.5. İade Talep Edilecek Vergi Dairesi ve Süresi

ÖTV mükelleflerinden bu uygulama kapsamında kullanılmak üzere satın alınan baz yağların satın alma tarihini takip eden ay başından itibaren üç ay içerisinde imalatta kullanılarak imal edilen malların aynı süre içerisinde Özel Tüketim Vergisi Kanununun 5 inci maddesinin (1) numaralı fıkrası uyarınca ihraç edilmesi halinde, ihracatın gerçekleştiği tarihi takip eden ay başından itibaren; 8 inci maddesinin (2) numaralı fıkrası uyarınca teslim edilmesi halinde ise ihracatın gerçekleştiği tarihi takip eden ay başından itibaren üç ay “ihracatın gerçekleştiği tarihi takip eden ay başından itibaren altı ay” içinde KDV (KDV mükellefiyetinin bulunmaması halinde Gelir veya Kurumlar Vergisi) yönünden bağlı bulunulan vergi dairesinden iade talebinde bulunulabilir. Bu süreler geçtikten sonra iade talep edilemez. Bu talepler, yukarıdaki süreler göz önünde bulundurularak, ihraç edilen malların imalatında kullanılan baz yağların iadesi talep edilebilecek vergisi için ihraç tarihini takip eden ay başından itibaren en az birer aylık dönemler itibariyle yapılabilir.

Örnek 1: 10/10/2012 tarihinde ÖTV’si ödenerek satın alınan 1.000 Kg. baz yağın tamamı 15/12/2012 tarihinde aynı cetvelde yer alan ve Kararname eki Kararın 3 üncü maddesinde G.T.İ.P. numarası belirtilen yağlama müstahzarı isimli mallardan birinin imalatında kullanılarak, imal edilen bu malın yarısı 25/1/2013 tarihinde, kalan yarısı ise 2/2/2013 tarihinde ihraç edilmiştir.

Buna göre 25/1/2013 tarihinde ihraç edilen yağlama müstahzarı isimli malın imalatında kullanılan baz yağa ilişkin iadesi talep edilebilecek vergi için 1/2/2013 tarihinden 30/4/2013 tarihine kadar ilgili vergi dairesine başvurulabilir. Diğer taraftan 2/2/2013 tarihinde yapılan ihracat, bu uygulamanın (1.3.2) bölümünde belirtilen süreden sonra yapıldığından, ihraç edilen bu malların imalatında kullanılan baz yağlar için ÖTV iadesi talep edilemez.

Örnek 2: 10/10/2012 tarihinde ÖTV’si ödenerek satın alınan 1.000 Kg. baz yağın 200 Kg.’si 3/11/2012 tarihinde aynı cetvelde yer alan ve Kararname eki Kararın 3 üncü maddesinde G.T.İ.P. numarası belirtilen yağlama müstahzarı isimli mallardan birinin imalatında kullanılarak, imal edilen bu mal 15/12/2012 tarihinde ihraç edilmek üzere ihracatçıya teslim edilmiş ve ihracat 10/3/2013 tarihinde gerçekleşmiştir. Buna göre imalatta kullanılan 200 Kg. baz yağa ilişkin iadesi talep edilebilecek vergi için 1/4/2013 tarihinden 30/6/2013 tarihine kadar ilgili vergi dairesine başvurulabilir.

“Örnek 1: 1/1/2018 tarihinde ÖTV’si ödenerek satın alınan 1.000 Kg. baz yağın tamamı 15/2/2018 tarihinde aynı cetvelde yer alan ve Kararname eki Kararın 3 üncü maddesinde G.T.İ.P. numarası belirtilen yağlama müstahzarı isimli mallardan birinin imalatında kullanılarak, imal edilen bu malın yarısı 25/2/2018 tarihinde, kalan yarısı ise 2/6/2018 tarihinde ihraç edilmiştir.

Buna göre, 25/2/2018 tarihinde ihraç edilen yağlama müstahzarı isimli malın imalatında kullanılan baz yağa ilişkin iadesi talep edilebilecek vergi için 1/3/2018 tarihinden 31/8/2018 tarihine kadar ilgili vergi dairesine başvurulabilir. Diğer taraftan 2/6/2018 tarihinde yapılan ihracat, 30/4/2018 tarihine kadar (bu uygulamanın (1.3.2) bölümünde belirtilen sürede) gerçekleşmediğinden, ihraç edilen bu malların imalatında kullanılan baz yağlar için ÖTV iadesi talep edilemez.

Örnek 2: 1/1/2018 tarihinde ÖTV’si ödenerek satın alınan 1.000 Kg. baz yağın 200 Kg.’si 3/2/2018 tarihinde aynı cetvelde yer alan ve Kararname eki Kararın 3 üncü maddesinde G.T.İ.P. numarası belirtilen yağlama müstahzarı isimli mallardan birinin imalatında kullanılarak, imal edilen bu mal 15/3/2018 tarihinde ihraç edilmek üzere ihracatçıya teslim edilmiş ve ihracat 10/6/2018 tarihinde gerçekleşmiştir.

Buna göre, imalatta kullanılan 200 Kg. baz yağa ilişkin iadesi talep edilebilecek vergi için 1/7/2018 tarihinden 31/12/2018 tarihine kadar ilgili vergi dairesine başvurulabilir.”

MADDE 4-Bu tebliğ yayım tarihi olan 15 Şubat 2018 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

Erdoğdu ÖZ

Yeminli Mali Müşavir

www.erdogduozymm.com

İstanbul,16.02.2018